Технология

logo-M-NET_shadow_

„М САТ Кейбъл“ ЕАД

… е телеком оператор, предоставящ Интернет свързаност на своите  клиенти чрез DOCSIS (Data Over Cable System Interface Specification ) стандарт. Този стандарт позволява пренос на информация върху смесената оптично-коаксиална мрежа на „М САТ Кейбъл“ ЕАД. В различните си версии стандартът позволява различни скорости на предаване, като в последната реализирана на пазара (DOCSIS 3.0) се реализират скорост от 1GBps.
Тази услуга е сериозно развита в Западна Европа и Съединените Щати, като придобива известност и в България след успешното и развитие в страни като Полша, Унгария, Словения, Чехия, Румъния.

Комуникацията се извършва чрез Кабелни станции от старана на оператора, над 24 само за град Варна и кабелни модеми от страна на клиентите. Кабелните модеми по стандарт DOCSIS 3.0 предразполагат свързаност до 400Mbps по прав канал(DAWNLOAD) и 120 Mbps по обратен канал (UPLOAD).


От 2019 г. МСАТ Кейбъл стартира PON услуги в своята мрежа.

 PONPassive Optical Network

PON технология

„Пасивната оптична мрежа” (Passive Optical Network, PON) е технология, в която се използват напълно пасивни ( не използващи електрическо захранване) оптични разпределители за обслужване на до 128 крайни точки по едно оптично влакно. Инсталира се оптичен кабел до крайното устройство при клиента. Липсата на каквото и да било активно оборудване между доставчика и абоната е предпоставка за изключителна надеждност на преносната среда. Това я прави напълно независима от прекъсвания на електрозахранването, както и от типичните за LAN мрежи проблеми, породени от гръмотевични бури (статично електричество).

Оптичният кабел, който се инсталира при клиента е много по-тънък от коаксиалния кабел. Той е напълно изолиран от всякакви електромагнитни смущения, което води до по-голяма сигурност, както на самата връзка, така и на устройствата свързани в дома на клиентите.

МСАТ КЕЙБЪЛ ще предоставя свързаност по стандарта GPON, който предоставя споделена свързаност на клиентските устройства по прав канал ( Downstream) 2,4 Gbps, а по обратен канал (Upstream) 1,2 Gbps.

Downstream сигналът се транспортира споделено до всяко устройство на оптичното влакно. Използва се криптиране за да се предпазят данните от подслушване.

Upstream сигналите се комбинират чрез протокол за множествен достъп, типично Time Division Multiple Access (TDMA).

Активното оборудване се състои от централизиран Optical Line Termination (OLT) от страната на Internet Service Provider (ISP) тоест, Интернет доставчика и множество Optical Network Unit (ONU) устройства от страната на потребителите. OLT-устройството управлява ONU-устройствата във времето, за да подсигури правилната им работа и да предпази от колизии.

    Устройствата (ONU), които използваме са на фирма “Huawei” и могат да осигурят до 1Gbps свързаност към клиента в права и обратна посока. Реалната скорост на свързване зависи от абонаментния план на съответния ползвател, както и от устройствата, с които се разпространяват данните във вътрешната му мрежа – рутери, мрежови карти на PC и други мрежови устройства.

Translate »